Kde se poflakuju ?

čtvrtek 30. června 2011

filozofie evoluce života, planety

Jsou lidé stejní ? Ne, někteří jsou chytřejší nebo silnější
Je to i genová predispozice ? Ano, a nemohou to během jednoho svého života zvrátit

Pak se není čemu divit, že někdo zabral větší plochu (rusko) a někdo menší (česko), někdo se ve vývoji dostal dál – evropa, někdo ne – afrika, indiáni, chudí v bídě, byť jejich současná generace za to nemůže (ale geneticky ano, jsou pomoci toho co to „zvoral“)

Takže na co pak solidarita ? Pomáhat těmto, jít proti evoluci, snažit se, aby nevyhynuli slabší, blbější ?
Ano, můžeme si to dovolit, máme sami dost, ale co si utáhnout opasky spíš na úkor podpory vědy, v rámci bádání po smyslu života ve vesmíru, nebo věcech které ohrožují lidstvo - zánik civilizace v budoucnu v důsledku nedostatku zdrojů nebo minimalizace rizika přicházejícího z vesmru ? Čili jednotný tah na branku všech národů světa co si to mohou dovolit, tj. vyspělejší, bohatší, čili místo podpory volů co zůstali na stromech a teď čekají na kousek masa, když banány došly, se snažit o zachování života na zemi…

Problém je ale v sobeckosti jedinců, a sobectví je vlastnost díky jíž jsme se evolucí dostali až sem, takže amputace není možná. Během života jednoho jedince jsou pro něj výše popsané starosti o lidstvo nepodstatné, nevýhodné řešit, a za jeden krátký živůtek i řešení nerealizovatelné, takže dokud se neprotáhne život na nesmrtelnost nebo alespoň řádově delší úsek (z hlediska času vesmíru), je lidstvo odsouzeno k zániku, resp. financování vědy bude probíhat jen v malých krůčcích spíše pro komerci (vynalézt lepší prací prášek), pro zdravotnictví (jak zmírnit utrpení nebo drobně oddálit smrt), nebo se část lidstva dočasně spojí maximálně na sobeckou krátkodobou protievoluční solidaritu.

(Btw. Pak se ale vracím k tomu, že v tomto smutném systému naopak není spravedlivé, že někdo kdysi jen tak zabral větší plochu, a není se čemu divit že jsou války, protože to není „spravedlivé“, a měla by být stanovena kvóta počtu metrů na člověka, ne rusko nebo amerika, kde plácají s místem, a u nás nebo v číně se tísníme, nemáme tolik ropy, přístupu k moři, atd.)

5 komentářů:

  1. Zajímalo by mě, co tedy lidi - sobecké - vede k tomu, že se "dočasně spojí maximálně na sobeckou krátkodobou protievoluční solidaritu"? Vyšší cíle? To že je to "in"? (Aby bylo něco moderní, musí to za takové skupina lidí považovat) Může to souviset i s ulehčením si špatného sobeckého svědomí? (proč je špatné, když je nám vrozené?) Slepé následování náboženského (křesťanského) dogma?

    OdpovědětVymazat
  2. Ne vyšší, ale nižší cíle - je to proti evoluci, vývoji (i když oni to považují za vyšší a proto je to "in" a "sexy", protože to tak považuje většina, a správně konstatuješ, že to pomáhá i svědomí, protože věšina si neuvědomuje, že sobeckost je vrozená a nutná, ale stydí se za ni... a na tomto staví i většina náboženství, na pocitech provinění - chybující a viníkům se lépe "vládne" a "nařizuje", potřebují "boha" a "odpouštět" a "být souzeni"

    OdpovědětVymazat
  3. mám to chápat tak, že by se solidarita měla aplikovat do důsledku? Tj. když už si "hrajeme" na solidatu se slabšími, měla by být i solidarita (spravedlnost) v rozdělení území? Jsou války ve jménu solidarity nebo ve jménu sobeckosti?

    OdpovědětVymazat
  4. ti co aplikují, požadují a provozují solidaritu by to měli - mohli požadovat, ale jelikož ta solidarita je jen jako, nebo "v rámci možností", tak nepožadují, to už by bylo pro ně "moc". nicméně já solidaritu nepropaguji, ani nejsem jejím zastáncem, takže chápu život jako boj, lepší přežije a má se lépe, tj. kdysi někdo větší či menší náhodou nebo svým umem obsadil větší část pozemku (postavil vojáčky na okraj větší části planety) a časem "se to prohlásilo" za jeho právoplatný majetek. Jenže pak časem třeba degradoval, nebyl tak dobrý jako jiní, takže se není čemu divit, že někdo jiný (stát, uskupení) si řekl, že on má moc velké území, na to jak málo je dobrý, takže to od něj může zkusit koupit, nebo prosadit válkou, pokud je dostatečně silný, aby mu nevadilo, že proti sobě poštve ostatní národy, kterým zatím jejich rozložení vyhovuje, a paktují se tedy "protievolučně" "v rámci "spravedlnosti"" a demokracie. A tyhle bojůvky jdou vyřešit jen globalizací, jedním jazykem, rozpuštěním hranic, i za cenu ztráty jedinečnosti kultur, které jsou neefektivní, byť krásné, jedině pak nebude o co "bojovat", území a další statky i duševní, budou všech, ne kategorizované dle partiček dle národnosti nebo státní příslušnosti.

    OdpovědětVymazat